top of page

PAS't

"PAS't” was een in situ kunstproject dat tot stand kwam door een intense samenwerking tussen het Kunsthuis Yellow Art en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst.

16 kunstenaars van Yellow Art kregen gedurende enkele maanden een leegstaand herenhuis ter beschikking.
Heidi Wygaerden, docente in de Kunstacademie én initiatiefnemer van deze creatieve samenwerking, kreeg het voor elkaar om dit oude private huis gedurende enkele maanden in bruikleen te krijgen.De 2 laatste maanden was het Gert De Herdt die de technische uitvoering mee ondersteunde.

Een aantal van de kunstenaars lieten zich graag inspireren door de sfeer en de materialen van dit fin-de-siècle huis. Ze gingen daadwerkelijk in dialoog met een bepaalde plek in het gebouw. De sporen van ouderdom, leven en gebruik die het huis met zich meedragen, dienden als inspiratiebron.
Anderen kozen voor een meer actueel thema zoals de vluchtelingenproblematiek en in functie hiervan gingen ze op zoek naar de meest geschikte ruimte in het huis om het werk tentoon te stellen.
Letterlijk het ganse huis werd ingepalmd door de artiesten: van de slaap- en badkamer via de traphal tot in de kelder. De oude parketvloer, het gedecoreerde plafond, een oude schouw of het vensterglas van de veranda fungeerden letterlijk als drager voor de artistieke interventies.

Binnen dit sociaal-artistieke project lag de focus sterk op het werkproces zelf en op het communiceren met de locatie en met elkaar.
Dit “in situ” werken met een hele groep was een boeiende en leerrijke ervaring met prachtige resultaten als gevolg. Het resultaat werd kort maar krachtig getoond op 11 en 12 juni 2016. PAS’t kreeg de Cultuurprijs 2016 Geel: bestuursprijs evenementen
Begeleiding: Heidi Wygaerden en Gert De Herdt

bottom of page