RIFT_logo 2018.jpg

 

HEDENDAAGSE KUNST IN HET HART VAN DE BARMHARTIGE STEDE

MEI 2021

Poreus is een artistiek project, dat de Geelse gezinsverpleging als centraal thema omvat. Het zal plaatsvinden in mei 2021, samenhangend met de vijfjaarlijkse Dimpnadagen.

 

Wat ‘poreus’ is, vertoont kleine openingen zodat het zich laat doordringen door iets anders. Bij uitbreiding is ‘iets anders’ ook ‘de Ander’. Deze attitude zit in het DNA van de Geelse gezinsverpleging.

Kunstenaars uit binnen- en buitenland nemen je mee op een kunstroute in en om de campus van het OPZ Geel, in de stad Geel en bij de pleeggezinnen thuis. Hierbij ontdek je niet alleen kunst, maar ook een vergeten kapel, een oude protestantse tempel, verlaten badhuizen, statige dokterswoningen…

Curator Stef Van Bellingen selecteerde een mix van opkomend (internationaal) talent en gevestigde waarden. De kunstenaars hebben, of een band met Geel of vinden in de titel Poreus aanknopingspunten voor een verstrengeling met de kern van het eigen oeuvre. Verschillende kunstwerken worden specifiek gemaakt voor Poreus en de locatie waar ze getoond worden.

Binnen het kunstenparcours zetten we in op vier unieke projecten :

1. Een samenwerkingsproject met ons Kunsthuis Yellow Art: Yves Velter werd gevraagd om een samenwerkingsproject op te starten met de kunstenaars van Kunsthuis Yellow Art. Hij neemt hen mee in zijn universum waar hij in de loop der jaren een 'beeldend alfabet' verzamelde. Het alfabet bestaat uit materialen en texturen die voor hem onvatbare denkbeelden representeren. Het begrip 'serendipiteit' speelt hier een belangrijke rol.

2. Een samenwerkingsproject met Kinderen in Zorggezinnen: Naast de gezinsverpleging huisvest OPZ Geel ook kinderen en jongeren in pleegopvang. Kunstenares Sara Bomans organiseert een reeks workshops waarin de kinderen samen met haar aan de slag gaan met glitters en lijmpistolen. Hun 'koesterdoosjes' zullen deel uitmaken van de expo.

3. Een residentie bij een actief pleeggezin: Begin februari 2020 woonde de Ierse kunstenares Ella de Burca een week bij een pleeggezin en verkende er het dagelijkse leven van de gezinsverpleging. Vanuit haar eigen achtergrond, gekoppeld aan dit intens verblijf realiseerde ze een nieuw kunstwerk dat onderdeel zal worden van de kunstroute.

4. Een samenwerkingsproject met Schrijversgroep Yellow Art: Barbara Claes grijpt Poreus aan on de thema's rond zorg en kwetsbaarheid talig overhoop te gooien. Samen met Schrijversgroep Yellow Art fabriceert ze een prikkelende voetnoot aan het kunstenparcours. Het gezamenlijk werk zal zich door de gehele expo manifesteren.

 

Als begeleidende catalogus maken we een krant, gebaseerd op het in Geel geliefde ‘Nieuwsblad van Geel’. Ons nieuwe ‘Nieuwsblad van Geel’ zal alle praktische informatie bevatten, info over de gezinsverpleging, begeleidende teksten over de kunstenaars en hun bijdragen, interviews met pleeggezinnen, een kaart van het parcours en de historiek van de locaties.

Elk weekend in mei organiseren we een artistiek-informatief randprogramma met lezingen, spoken word, kunstenaarsontmoetingen, rondleidingen ed., waarbij zeker ook de pleeggezinnen aan het woord komen.

Poreus loopt de ganse maand mei 2021 tijdens de weekends.

Meer info volgt.